Oolong čaj za užitak i zdravo mršavljenje

Nema smisla da uvijek pijete iste čajeve. Mnogo je zanimljivih nijansi mirisa i okusa koje tek trebate otkriti – zbog čistog užitka, ali i zdravstvenih prednosti ove pametne navike. Saznajte po čemu je poseban oolong čaj i zašto ga vrijedi probati.

Oolong se čita ulong, ali malo razvucite prvi slog – uulong. Nazivaju ga i wu long. Ovaj tradicionalni kineski čaj po metodi fermentacije je između zelenog i crnog čaja, stoga objedinjuje karakteristike oba ova čaja. Ujedno je osvježavajuć, ali ujedno kremast i aromatičan.

Svi čajevi zapravo dolaze od iste biljke. Prekrasnog zelenog grma pod nazivom Camellia sinensis. O načinu fermentacije i posebnim metodama obrade listića ovisi u koju će se vrstu čaja transformirati: zeleni, crni, crveni, bijeli, žuti ili polufermentirani, poput našeg oolonga.

Kako bi vaša čajna ceremonija bila “prava”, važno je znati nekoliko dobrih trikova za pravilnu pripremu čaja.


7 razloga za uživanje u oolong čaju

Osim vrlo ugodnog mirisa i okusa, oolong sadrži vitamine, minerale, aminokiseline kao i moćne antioksidanse polifenole, glavnu aktivnu tvar. Sadrži i teanin kojem pripisuje zasluge za svoje opuštajuće djelovanje.

Uživanje u oolong čaju, osim relaksacije, donosi i brojne druge prednosti. Jedna od najpoznatijih njegovih funkcija zbog koje ima gotovo legendarni status je prirodna regulacija tjelesne težine.

Prednosti oolong čaja: 

  1. Ubrzava metabolizam i sagorijevanje masti
  2. Podržava proces probave
  3. Djeluje protiv konstipacije
  4. Pomaže pri regulaciji visokog krvnog tlaka
  5. Poboljšava koncentraciju i mentalne funkcije
  6. Osvježava i osnažuje
  7. Djeluje relaksirajuće


Najbolji način pripreme čaja

Kako bi vaša čajna ceremonija bila “prava”, važno je znati nekoliko dobrih trikova za pravilnu pripremu čaja.

Kada voda zavrije, ostavite je da se smiri i postane “pitoma”. Otprilike na 90 – 80°C. Jednu žličicu čaja stavite u čajnik i prelijte s 200 ml vode. Pričekajte maksimalno 2 minute. Međutim, prvo probajte kraće držati listiće u vodi (npr. 1 minutu), pa postepeno produžite vrijeme do kada se postiže optimalna aroma. Kvalitetan oolong čaj može se prelijevati vodom i više puta! Osjetit ćete kako se snaga i intenzitet arome mijenjaju, no uživat ćete u svim nijansama.

Naravno da je važno odabrati čaj koji ne sadrži ostatke teških metala, pesticida, herbicida i fungicida. Naš prijedlog je certificiran organski Lebensbaumov Oolong čaj. Dolazi iz pokrajine Fujian koja se smatra domovinom oolong čaja i mjestom gdje nastaju najkvalitetniji oolong čajevi.

Želite li dodatno eksperimentirati, dodajte svom oolong čaju nekoliko kapi svježeg soka đumbira ili uživajte u njemu “na hladno”, uz dodatak listića svježe mente.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads